Starší článek Novější článek

Jak na estetickou postavu ?

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

*Jak na estetickou postavu ?*
Estetická postava je cílem velkého počtu cvičenců. Estetickou postavou zde myslíme postavu, která vypadá vyrýsovaně, s nízkým procentem tělesného tuku, širší ramena, úzký pas a všechny partie na těle stejně vyvinuté. Žádná partie by neměla vypadat oproti ostatním výrazně slabě.

V dnešní době se bohužel někteří cvičenci zaměřují na určité partie, kterým dávají přednost oproti ostatním, například trénují víc prsa a biceps na úkor tréninku nohou. Za výsledek to má bohužel horší estetiku postavy, jako celku. Vršek bude vypadat větší než spodek těla, tudíž to nebude tvořit estetický dojem.

Velkou roli zde samozřejmě hraje genetika. Může se stát, že od přírody budete mít širší pas, nebo menší ramena či slabá lýtka nebo ruce. Pokud ale o těchto genetických predispozicích víte, správným řešením je tyto partie dohnat tréninkem, nikoliv je vynechávat, právě naopak. Pokud nějaká vaše partie viditelně zaostává za ostatními, je vhodné se primárně na tuto partii zaměřit, nemyslíme tím vynechávat ostatní partie, jen tu slabší cvičit víckrát do týdne, dokud nedoženeme ostatní. Samozřejmě ale s dostatečnou regenerací.

Dále je potřeba se vyhnout zbytečnému přejídání. Pokud chcete nabírat čistou svalovou hmotu, určitě nejděte cestou přejídání a “sněz vše, co můžeš”. Vybírejte si cestu, kde budete mít spočítaný váš denní příjem živin a budete mít kontrolu nad vaším nabíráním, tím vaší postavu můžete udržet stále estetickou. Při vyšším procentu tělesného tuku se estetika pomalu ztrácí.

Jak docílit estetické postavy ? Nutností je dostatečně “osvalit” každou vaší partii. Pokud totiž budete mít všechny svalové skupiny dostatečně vyvinuté, případně je doženete pomocí specializace se na určitou partii, vaše postava bude estetická. Například pokud máte od přírody široký pas, opticky ho zúžíte tím, že roztáhnete a zmohutníte záda správným tréninkem, podobným principem můžete ostatní genetické předpoklady opticky ovlivňovat.

Jaké cviky jsou nejefektivnější na jednotlivé partie pro to, abychom je dostatečně osvalili ?

Prsa - Bench-press na rovné nebo šikmé lavici, Tlaky s jednoručkami na rovné nebo šikmé lavici, Rozpažování s jednoručkami na šikmé lavici, Pullover, Kliky na bradlech

Záda - Mrtvý tah, Shyby, Přítahy v předklonu s jednoručkou, Přítahy v předklonu s velkou činkou, Veslování

Nohy - Dřepy s velkou činkou na zádech, Výpady, Rumunský mrtvý tah s velkou činkou nebo jednoručkami, Leg-press

Ramena - Push-press, Tlak za hlavou s velkou činkou, Upažování s jednoručkami, Upažování s jednoručkou v předklonu, Předpažování s velkou činkou

Biceps - Bicepsový zdvih s velkou činkou, EZ nebo jednoručkami, Kladivový bicepsový zdvih s jednoručkami, Bicepsový zdvih na lavici s jednoručkami

Triceps - Úzký bench-press, Francouzský tlak s velkou činkou nebo jednoručkami, Tricepsová extenze s jednoručkou, Dipy

Lýtka - Výpony na stroji, Výpony na leg-pressu, Výpony s velkou činkou

Břicho - Zkracovačky, Plank, Šikmé zkracovačky, Vytáčení do stran s kotoučem, Zvedání nohou ve visu, Zkracovačky na stroji

Myslete při tréninku na to, že větší svalové skupiny jako Prsa, záda a nohy potřebují větší počet sérií a stimulace než ty menší svalové skupiny. Tím dosáhnete rovnoměrného růstu a estetické postavy.

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.