Starší článek Novější článek

Jak na úzký pas ? 2.díl

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

Pokračování článku *Jak na úzký pas ? 2.díl*:

Věda ohledně cvičení vakua:

Pojďme se podívat na vědu, která se za vakuem skrývá. Když Frank Zane dělal známou pózu vakuum, intenzivně zatínal sval, o kterém bohužel dnes moc neslyšíme a to je příčný sval břišní.

Příční sval břišní leží pod přímým svalem a šikmým svalem břišním. Je to nejhlouběji umístěný břišní sval a slouží jako stabilizátor páteře. Je to unikátní sval, protože nepohybuje kostmi k sobě. Ve skutečnosti hodně jeho vláken není s kostí vůbec spojeno.

Příčný sval břišní je umístěn zleva doprava přes střed těla, jako vzpěračský opasek. Příčný sval břišní se také chová jako tento opasek. Když smrštíme příčný sval břišní, zvýšíme tím tlak uvnitř břicha a zpevníme páteř.

Příční sval břišní nemá ale použití pouze s ohledem na posilování, ale také slouží k držení vnitřních orgánů v naší břišní dutině, aby byly tam, kde mají. Příčný břišní sval slouží proti rozšiřování břicha a tvorbě dojmu širokého pasu. A to je to, proč byste ho měli trénovat !

Úzký pas není ale jediným důvodem, proč bychom měli dbát na tento sval, také hraje obrovskou roli v předcházení bolesti spodních zad. Ve skutečnosti hodně studií ukazuje, že většina lidí, co má bolesti spodní části zad, má ochablý právě příčný břišní sval.

Dobrou zprávou ale je, že tento sval může být opět probuzen správným cvičením a poté může eliminovat bolest zad.

Jak trénovat tento příčný sval břišní ? Dozvíte se v pokračování :)

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.