Starší článek Novější článek

8 NEJEFEKTIVNEJSICH TYPU TRENINKU 5.díl

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

Poslední díl článku *8 NEJEFEKTIVNEJSICH TYPU TRENINKU 5.díl* (ostatní najdete u nás na profilu ) :

7 - Trénink založený na principu synergických svalů
Tento tréninkový typ kombinuje trénink větší svalové skupiny s tréninkem menších partií, které znatelně spolupracují s větší svalovou skupinou, kterou právě cvičíte. Příkladem může být trénink zad a bicepsu nebo trénink prsou a tricepsu.


Výhody:
Flexibílní tréninková frekvence, 3-6 tréninků týdně. Supersérie zvyšují efektivitu tréninku. Vysoký objem práce v tréninku způsobuje lepší poškození svalových vláken , tudíž lepší podnět pro jejich růst.


Nevýhody:
Náročnější pro začátečníky a horší na regeneraci pro starší cvičence. Flexibilita frekvcence tréninků může být náročná pro mladší cvičence, kvůli sestavování a rozdělování tréninků.


Příklad: (5x týdně)
Pondělí: Záda a biceps
Úterý: Prsa a triceps
Středa: Nohy a ramena
Čtvrtek: Záda a biceps
Pátek: Prsa a triceps
Sobota,neděle : Volno

8 - Specializované typy tréninku: Tréninky specializované na svalovou hypertrofii (růst)
Tyto speciální tréninky se zaměřují na zlepšování zaostávajících partií v krátkém časovém období. Znamená to procvičit jednu zaostávající svalovou partii 3krát do týdne s tím, že jeden den v týdnu procvičíme zbytek těla pro udržení svalové hmoty.

Výhody:
Tato metoda nastartuje svalový růst stagnujících svalů. Vysoký objem a frekvence tréninků způsobí velké zvýšení hypertrofie, tudíž svalového růstu. Je to skvělá metoda pro pokročilejší cvičence.

Nevýhody:
Tyto specializované tréninky zanedbávají ostatní svalové skupiny, jelikož se zaměřují pouze na stagnující sval, to může vést ke snížení výkonu. Tento program je nevyvážený a je těžké udržet ostatní svaly na stejné úrovni jako před tímto programem.


Příklad (zaměření na záda) :
Pondělí: Horizontální tahy - nízký počet opakování
Úterý: Vertikální tahy - vysoký počet opakování
Středa: Horizontální tahy - vysoký počet opakování
Čtvrtek: Vertikální tahy - nízký počet opakování
Pátek: Trénink na udržení ostatních svalových partií
Sobota, neděle : Volno

Jaký typ tréninku si mám zvolit ?
Urči si své cíle
Vaše cíle musí být jasné a zřetelné. Zaměřit se na izolované cviky není ideální pro atlety, protože musí brát tělo jako celek.
Zhodnoť svůj čas
Bez ohledu na to, jak jste zaneprázdnění, máte pořád stejně 24 hodin denně jako ostatní. I při náročném zaměstnání a ostatních povinnostech si každý najde 1 hodinu na cvičení. Jsou to pouze 4% ze dne.
Důležité je si spočítat, kolik vám zbývá volného času a s ním pracovat. Pokud 2 hodiny tréninku po dobu 5 dní není pro vás ideální, zvolte si efektivnější a výhodnější typ tréninku pro vás. Celé je to na vás, kolik tom dáte, tolik vám to přinese.
Váš věk
Zvolení tréninku podle věku je variabilní a odlišné na každého cvičence, nicméně je to pořád důležitý faktor.
Starší cvičenci musí brát větší ohled při výběru tréninku na klouby, nervovou soustavu a regeneraci.
Regenerace
Každý má jiné tělo, mimo toho jak se cítí vaše svaly, musíte brát ohled na každodenní stres. Také samozřejmě na kvalitu a délku spánku, nervový systém a stravu.

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.