Starší článek Novější článek

8 NEJEFEKTIVNĚJŠÍCH TYPŮ TRÉNINKU 3.díl

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

Pokračování článku *8 NEJEFEKTIVNĚJŠÍCH TYPŮ TRÉNINKU 3.díl* (ostatní články najdete u nás na profilu) :

3 - Trénink celého těla
Tréninky celého těla jsou maximálně efektivní pro procvičení těla jako celku, více než pro jednotlivé svalové skupiny.

Výhody:
Trénink celého těla je vhodný pro ty, co nemají moc volného času a přesto chtějí procvičit celé tělo. Díky vysoké frekvenci stimulace svalů a dostačujícímu objemu práce můžeme pomocí tohoto typu tréninku budovat svaly, sílu i spalovat tuk v určité míře.

Trénink celého těla je vhodný pro atlety a umožňuje lehčí integraci pohybové průpravy do tréninku. Soustředí se totiž na základní cviky a pohyby, nikoliv na hodně zbytečných variant vedlejších cviků.

Trénink celého těla je také vhodný pro začátečníky, hubnutí a pro zlepšení celkového zdravotního stavu. Můžeme do tohoto tréninku integrovat jiné tréninkové metody, jelikož většina svalů a pohybů jsou používané v každé tréninkové jednotce.

Nevýhody:
Nižší objem práce v tréninku může bránit dostatečné svalové hypertrofii.
Ti silnější mohou zápasit s regenerací, například kvůli trénování nohou 3x do týdne.

Je těžké trénovat více než 3krát nebo 4krát týdně bez dostatečných znalostí správného stravování a zvládnuté techniky jednotlivých cviků. Také jsou u tohoto tréninku poměrně zanedbávány menší svalové skupiny, což je tvrdé na psychiku kulturisty, proto je tolik nepoužívají.

Příklad:
Pondělí:
Silové přemístění 5x3
Bench-press 3x6
Výpady 3x8-12
Farmářská chůze 3x30 sekund
Dipy 3 x 30 sekund

Středa:
Push-press 5x3
Mrtvý tah 4x6
Přítahy podhmatem 3x8-12
Plank 3x30 sekund
Bicepsový zdvih 3x30 sekund

Pátek:
Dřep s velkou činkou na zádech 5x3
Přítahy v předklonu s velkou činkou 4x6
Tlaky s jednoručkami na rovné lavici 3x8-12
Kettlebell Crosswalk 3x30 sekund
Hip thrust 3x12

4 - Trénink založený na principu Tahy/tlaky
Tento trénink rozděluje tréninkové jednotky na základě pohybových vzorců, tedy na tahy a tlaky. Pohyby zadní strany těla jsou dominantně zodpovědné za tahy, zatímco přední strana těla je zodpovědná za tlaky. Nohy jsou často zařazováno do tahových tréninků.

Výhody:
Trénink tahy/tlaky je vhodný pro středně pokročilé cvičence. Je to výhodný typ tréninku pro trénování, kvůli flexibilnímu plánování tréninků. Frekvence tréninků je lepší pro získání dovedností ohledně základních cviků, než u tréninku rozdělující partie tak, že se procvičí jednou za týden zvlášť.

Nevýhody:
Tento typ trénink není moc využívaný u atletů, kvůli tomu, že odděluje svaly, které spolu spolupracují. Tento trénink je také náročný pro začátečníky, kteří chtějí maximalizovat jejich přírůstky svalů.

Příklad :
Tahy (Nohy, hamstringy, záda, biceps)
Tlaky(prsa, ramena, triceps, kvadricepsy, břicho)

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.