Starší článek Novější článek

8 NEJEFEKTIVNĚJŠÍCH TYPŮ TRÉNINKU 2.DÍL

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

Pokračování článku *8 NEJEFEKTIVNĚJŠÍCH TYPŮ TRÉNINKU 2.DÍL* (předchozí díl najdete na našem profilu) :

Typy tréninků :
1 - Tréninky založené na rozdělení partií :
Tréninky založené na rozdělení partií jsou typické pro kulturisty (split). Během týdne procvičí každou svalovou skupinu, během 5-6 tréninků.

Výhody:
Rozdělení partií využívá lepší varianty cviků pro cílení na jednotlivé svalové skupiny. Je to skvělé pro šokování svalů a k jejich růstu z důvodu velkého objemu zatížení jednotlivých svalů.

Zvýšený objem tréninku a metabolický stres vede k lepší svalové hypertrofii(růstu) než u ostatních typů tréninku.

Nevýhody:
Je těžké trénovat často vícekloubové cviky bez jisté míry zotavení z předešlých tréninků. Nutně potřebujete mít pravidelný spánek, vyřešenou stravu a ostatní faktory, které ovlivňují proces zotavení.

Typ tréninku rozdělení partií je poměrně časově náročný a nepraktický pro zaneprázdněné lidi s nepravidelnou pracovní dobou, protože vynechání jednoho tréninku znamená rozhození tréninkového plánu. Tento trénink je lepší spíše pro vzhled těla než pro výkon, není nejvhodnější volbou pro atlety nebo úplné začátečníky.

Příklad rozdělení partií:
Pondělí: Prsa
Úterý: Záda
Středa: Ramena
Čtvrtek: Nohy
Pátek: Ruce, břicho
Sobota, neděle: Volno

2 - Trénink založený na principu Vršek/Spodek
Typ tréninků vršek/spodek je novým typem pro ty, kteří jsou zvyklý na full-body trénink, tento trénink umožňuje více objemu práce jednotlivých svalových skupin a lepší regeneraci. Ideální jsou 4 tréninkové dny za týden, 2 pro vršek a 2 pro spodek.

Výhody:
Tréninky vršek/spodek jsou skvělou změnou pro šokování těla a fungují skvěle pro většinu lidí co chce přibrat svalovou hmotu a sílu současně.

Tréninky vršek/spodek umožňují větší četnost tréninků na jednotlivé partie, což vede ke rychlejšímu zvládnutí jednotlivých cviků. Nabízejí průměrnou tréninkovou frekvenci a zároveň větší objem práce což vede ke svalovému růstu.

Nevýhody:
Trénink vršku zabírá více času než trénink spodku, takže tréninky jsou časově nevyvážené (vršku a spodku).

Trénink vršek-spodek umožňuje menší čas na regeneraci svalů, než trénink založený na rozdělení partií, které procvičíme jednou za týden, což může způsobit zhoršenou regeneraci. Trénink spodku těla je brutální, tudíž cvičení tohoto tréninku dvakrát za týden může být unavující a vést k přetrénování.

Příklad:
Pondělí: Vršek těla (Důraz na tlaky)
Úterý: Spodek těla(Důraz na dřepy)
Středa: Volno nebo aktivní regenerace
Čtvrtek: Vršek těla(Důraz na tahy)
Pátek: Spodek těla(Zaměření na hamstringy a zadek)
Sobota, neděle: Volno

Příště si představíme další 2 typy tréninků :)

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.